Święto Mleka i Miodu w Zakrzówku
Barwna, kolorowa i smaczna impreza
Prawdziwie udana impreza miała miejsce 26 maja 2022 roku w Zakrzówku w powiecie kraśnickim. Była to kolejna edycja Święta Mleka i Miodu. Trzeba przyznać, że w tym roku event ten przebiegł w sposób bardzo niezwykły. Wszystko dlatego, że tym razem rozegrała się prawdziwa Bitwa Regionów. Był to niesamowity konkurs, do którego organizacji przyczynił się Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Szczegóły eventu
W ramach Bitwy Regionów udział wzięło 26 gospodyń wiejskich z całego powiatu kraśnickiego. Gospodynie przygotowały różnego rodzaju dania, które to wywodziły się z tradycyjnej kuchni regionalnej. Każda z pań miała swoje stanowisko, na którym to stanowisku znajdowały się różnego rodzaju przysmaki. Dania ta były bardzo różne. Mogliśmy skosztować deserów, ciast, placków i innych wypieków na słodko. Oprócz tego nie zabrakło zup oraz wytrawnych drugich dań. Gospodynie przygotowały także napoje do picia na zimno. Co w tym wszystkim istotne to fakt, że nie tylko goście musieli być zadowoleni z potraw. Gospodynie miały za zadanie udowodnić przed jury, to to właśnie ich dania są najlepsze. Trzeba było także wykazać, że każde przyrządzone danie jest faktycznie daniem kuchni regionalnej.
Kto wygrał rywalizację?
Najlepszym daniem był pierekaczewnik, którego przygotowały gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich Rzeczyca Księża. Danie to przypomina stylem kuchnię bałkańską, a jego głównym składnikiem jest aż 5 rodzajów mięs. Drugie miejsce zajęły gospodynie z Zakrzówka, które zaprezentowały danie o tajemniczej nazwie „Bliżej natury”. Na podium uplasowało się także danie pod nazwą „Kaszak”, które przygotowały gospodynie z Zadworza. Oprócz tego jury wyróżniło jeszcze kilka innych dań.
Utrzymanie kulinarnej tradycji
Głównym celem zarówno samego Święta jak i Bitwy Regionów było utrzymanie kulinarnej tradycji. Jest to bardzo ważne, abyśmy wszyscy przekazywali sobie najlepsze tradycje kulinarne z pokolenia na pokolenie. Święto to na pewno spełniło pod tym kątem swoje zadanie.