Lublin Smakuje: Europejski Festiwal Smaku 2025 w Pełni Rozkwitu

Od 8 do 15 września 2025 roku, Lublin stał się centrum kulinarnych doznań dzięki 17. edycji Europejskiego Festiwalu Smaku. Wydarzenie to, wspierane niezmiennie od początku przez Województwo Lubelskie, przyciągnęło tłumy entuzjastów z różnych zakątków Polski i Europy.
Nowe inicjatywy i badania kulinarne
W tegorocznej edycji najważniejszym wydarzeniem było powołanie Stacji Badawczej Dziedzictwa Kulinarnego Województwa Lubelskiego. Dzięki współpracy z profesorem Jarosławem Dumanowskim z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, projekt ten skupi się na opracowaniu dawnych, rękopiśmiennych przepisów z regionu.
Kulinarne dziedzictwo w nowej odsłonie
Festiwal stał się także platformą do prezentacji historycznych potraw. Łukasz Modelski, znany autor i radiowiec, zaprezentował karpia po augustiańsku – danie inspirowane przepisem z klasztoru Augustianów w Kraśniku, co wzbudziło duże zainteresowanie wśród zgromadzonej publiczności.
Konkursy i kulinarne wyzwania
Podczas festiwalu odbyła się dziesiąta edycja konkursu Najlepszy Smak Lubelszczyzny. Komisja, w której zasiadali znani eksperci kulinarni, oceniła wiele regionalnych produktów. Wysoki poziom konkursu podkreślał znaczenie Lubelszczyzny jako centrum smakowych innowacji w Europie.
Gwiazdorskie występy i kulinarne pokazy
Kulinarne show zapewnili Agnieszka Kraszewska i Aleksander Baron, gospodarze programu „Rosół polski”. Ich pokaz, w którym przygotowali rosół lubelski z knedlami z cebularzy, był jednym z głównych punktów programu. Wydarzenie przyciągnęło również uczestników II Mistrzostw Świata w Jedzeniu Cebularzy na czas oraz młodych adeptów sztuki kulinarnej biorących udział w konkursie Good Chef Junior.
Artystyczne doznania i muzyczne akcenty
Festiwal oferował także bogaty program artystyczny. Wystawy fotograficzne, warsztaty i pokazy teatralne urozmaicały czas uczestnikom. Muzyczne zakończenie festiwalu obejmowało koncerty różnorodnych artystów, w tym recital wiolonczelisty Andy Grabowskiego oraz występ Aleksandra Yarmoły.
Europejski Festiwal Smaku w Lublinie po raz kolejny udowodnił, że łączy smaki i kulturę w sposób wyjątkowy. Z niecierpliwością czekamy na kolejną edycję!